Labo & Afwerking

Labo

Ons labo beschikt over 2 chemische labs tot formaat 30/45 en 2 grootprinters voor de daarop volgende formaten.
Wij hebben 3 warmtepersen en 1 koude pers ter beschikking.

Grootste formaat in één stuk: 90 op 140 cm. Grotere formaten worden in banen van 80 cm aan elkaar gemonteerd.

Alle mogelijkheden voor verdere afwerking en inkadering zijn aanwezig.

Foto's op canvas

Wij hebben ondertussen 45 jaar ervaring met foto's op canvas te presenteren. De enige mogelijkheid in onze beginperiode om dit te realiseren was via "peeling". Hierbij wordt de emulsie van de drager gescheiden, op een voorgelijmde doek in een verwarmde vacuümpers gestoken en daarna sterk tegen elkaar gezogen.

Op die manier is er, los van de structuur, geen verschil tussen de klassieke vergroting of canvas. Met de opkomst van de digitale fotografie en de digitale prints werd het mogelijk om rechtstreeks op canvas te printen.

Wij zijn heel lang, zelfs gedeeltelijk tot op vandaag, de peelingmethode blijven toepassen omwille van kwaliteitsredenen. Recentelijk en na lang experimenteren, maken wij ook foto's op doek via directe printing, vooral bij grote formaten.

Hierbij wordt er altijd eerst een perfecte chemische foto gemaakt die als voorbeeld dient om nodige aanpassingen door te voeren om het gewenste resultaat te bereiken.


Vrij werk

Fotografie is door de digitalisatie zeer toegankelijk geworden.

Klassiek of digitaal: het draait in eerste instantie om de creativiteit van de fotograaf.

Wij corrigeren en printen dagelijks luchtfoto's, het aantal van een half miljoen individueel gecorrigeerde beelden is al lang overschreden. Telkens worden wij geconfronteerd met de noodzaak om technisch in te grijpen. Draai met een helikopter in enkele seconden 180° rond en je hebt een aantal opnames die nooit 100% perfect zijn: vele lichte en donkere partijen vereisen vaak een correctie.

Bij onze opnames van Schotland was dat soms ook nodig, het heeft niets te maken met het toepassen van vervreemdingstechnieken, louter met het opvangen van de beperking die fotografie in zich draagt in vergelijking met ons visueel vermogen.

Uitgegeven fotoboeken in eigen beheer.

.